Banán, camote a papaya - jídlo vol. 1
Můj nedávný rozhovor s kamarádkou, který začal mojí větou: „Tak jsem právě uvařila svůj první banán,“ mě inspiroval k tomuto článku o pro nás exotických potravinách, které jsou tady běžné.
Banány
Jak asi víte, banánů je mnoho druhů. Tady se jich dá koupit hned několik, kdekoliv prodávají ovoce. Základní typ je ten, co známe my (plátano seda), potom vzhledově jen tlutší a pevnější (plátano hartón) a takovýten delší trvdší a zelenější banán na smažení. Většinou najdete ještě malé banánky, které jsou také různého druhu, nejčastěji vídám plátano biscocho. Všechny určitě najdete na google obrázky. Cenově je celkově ovoce a zelenina levnější než u nás, cca o polovinu, záleží co. Potraviny, o kterých budu mluvit, jsou ale vždy výrazně levnější (nemluvě o žlutém melounu a ananasech).
Před chvílí jsem se dočetla, že existují banány tzv. ovocné a zeleninové. Druhé zmíněné se musí tepelně upravit, patří do nich vlastně většina těch zmíněných, ty „tvrdší“. Připravují se jako třeba brambory a mají relativně jinou chuť než normální banán. Co vím, tak se používají buď jako příloha, smažené, asi i někdy vařené, nebo se přidávají do nějakých dalších věcí, někde jsem četla, že i do některých salátů. Jinými slovy, dá se vařit, smažit, péct… Pro mě je tady nejběžnější vidět banán v jídle jako příloha, a to ten typ na smažení, který je součástí jídla zvaného „arroz a la cubana“, což v různých obměnách všude ve světě znamená rýže, smažený banán a vajíčko (např. ve Španělsku je v tom ještě rajče, tady se doprovází omáčkou z pálivého ají). Ve škole v jídelně je to snad nejlevnější jídlo na objednávku. Pár mých fotek najdete v albu Jídlo, škola…
Batáty = maniok – typ camote
Včera jsem pro změnu uvařila svoje první batáty, teda typ camote. Je to tu hodně běžné, je to prostě je to jeden z mnoha druhů brambor, co tu mají, kterými jsou tady v Peru známí. Jsou pod slupkou oranžové a chuťově mezi mrkví, bramborem a někdy naším celerem. Když jsem vyprávěla o mém prvním týdnu zde, psala jsem o tom. Vzhledem k tomu, že jsem nemocná, potřebovala jsem něco, co mi nepodráždí žaludek. Pak jsem si na internetu ověřila, že batáty mají opravdu mnohem lepší výživovou hodnotu než normální brambory. Ano, používají se při dietách k tloustnutí. Každopádně mají spoustu vitamínů, minerálů a všeho možného, takže v nemoci ideální. Alespoň já se cítila opravdu dobře.
Camote se taky vaří a peče atd. jako brambory, úplně stejně, akorát má ještě využití na sladko, třeba v dezertech. Mimochodem, stejně jako z banánů jsou z něj třeba i brambůrky apod. A ty banánové brambůrky jsou buď slané, nebo sladké. Jedna z věcí, co se prodává na ulici na každém rohu (teda pokud už se tam něco prodává, ne jako u nás).
Papaya
I papaya je tu skoro jako základní potravina, mezi ovocem rozhodně ne. Nesmí tu chybět stejně jako banány. Jí se buď samostatně, nebo je možné ji přidat do salátů. Kupuje se po velkých kusech, většinou v celku, ale to je klidně jako malý meloun. Mimochodem, téměř všechno se tu skladuje v lednici. Mně se papáya docela rychle přejedla a taky mi přijde, že moc dlouho nevydrží, a to si samozřejmě nekupuju zase takové kusy. Každopádně je také plná zajímavých důležitých látek a hlavně černá semínka, která jsou uvnitř, jsou proti průjmu. Prostě se dají vařit jako přírodní čaj a voda z toho se pak pije. Jsou ale i jiné možnosti jako jíst pár rozdrcených semínek apod.
Ze začátku mi chutnala papáya v salátu, normálně rajče, salát, olivový olej… Opět patří mezi levné potraviny.